Kurs sommelierski w Krakowie. W Galicyjskiej Szkole Smaku gościłem sommelierów z Poznania, Kielc, Myślenic, Pszczyny, Warszawy oraz Krakowa. Wszystkim bardzo dziękuję za aktywny udział w zajęciach. Omawialiśmy najważniejsze zagadnienia związane z historią wina, produkcją, typologią, klasyfikacją jakościową oraz zasadami serwisu. Jadnymi z najciekawszych win okazały się Sauvignon Blanc St.Valentin - St.Michele Eppan 2007, Daniele Illuminati 2006, Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2004, Zweigelt Raga Weininger 2004, Tramini Apatsagi 2009, Barbera d'Alba Rivetto 2007*. Wszystkie wina poddane zostały analizie, która posłużyła nam do określenia jakości wina, strategii magazynowania oraz dopasowania do potraw. Życzę powodzenia na egzaminie! Wszystkich zainteresowanych zapraszam na kolejne edycje.


Michał Jancik

 



(*Zestawy win na kursach sommelierskich różnią się w każdej edycji, zależnie od bieżącej dostępności win u dystrybutorów). 


Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem