do pobrania | dodaj opinię |


KURS BARISTYCZNY - BREWING - ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY.




--------------------------------------------------------------------------------------------



Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych kawą.

Zarówno tych pracujących w kawiarni, mających już doświadczenie, jak też do home baristów czy po prostu wszystkich pasjonatów kawy.

Celem kursu jest zdobycie wiedzy teoretycznej oraz nabycie praktycznych umiejętności parzenia kawy przy przy wykorzystaniu metod alternatywnych, czyli :

Chemexa

Dripa

French Pressa

Aeropressu

Uczestnicy szkolenia nauczą się jak zaparzyć poprawnie kawę, która będzie dobrze smakowała zarówno w kawiarni, restauracji, hotelu jak też zaciszu domowym.

Być może udział w kursie brewing dla kogoś okaże się fascynującą przygodą i nową pasją na kolejne lata.



PROGRAM SZKOLENIA :



1. Podstawowa wiedza z zakresu - świata kawy -

- pochodzenia

- plantacji

- gatunków

- odmian

- metod obróbki


2. Znaczenie terminu Specialty Coffee



3. Omówienie podstawowych metod parzenia kawy wraz z ich historią :

- CHEMEX

- DRIP

- FRENCH PRESS

- AEROPRESS


4. Czynniki wpływające na smak kawy:

- Ratio ( proporcje )

- Mielenie ( stopień mielenia i znaczenie grubości zmielonej kawy )

- Czas parzenia

- Woda ( jakość, temperatura )

- Turbulencje ( mieszanie )

- Filtry używane do parzenia


5. Fazy parzenia kawy

6. Cupping,
czyli jak oceniać kawę. Omówienie parametrów oceny jakościowej kawy, tj. aromat, smakowitość, posmak, kwasowość, cielistość ( body ),
balans, jednolitość, czystość, słodycz, ocena własna. 


7. Część praktyczne kursu :


- Degustacja Cold Brew
( wprowadzenie tego rodzaju kawy jako ciekawostki / bonusu )

- Przygotowanie cuppingu 3 rodzajów kaw. Wspólne przeanalizowanie naparów, odnalezienie i określenie walorów aromatycznych i smakowych.

- Zaprezentowanie technik przenia kawy w metodach alternatywnych w wykonaniu szkoleniowca :

- CHEMEX

- DRIPA V60

- FRENCH PRESS

- AEROPRESS

Degustacja i analiza sensoryczna wszystkich zaparzonych naparów.

Przeanalizowanie wszystkich naparów : odnalezienie i określenie / nazwanie walorów aromatycznych i smakowych.

Przeprowadzenie dwóch zaparzeń tej samej kawy w celu wychwycenia niuansów i różnic w kawie niedoparzonej i przeparzonej.

Samodzielne parzenie kaw przez uczestników każdą metodą i cuppowanie wszystkich próbek.

Szukanie pożądanych i niepożądanych aromatów oraz smaków w filiżance kawy.


Podczas zajęć pracować będziemy na 6 różnych kawach z segmentu Specialty Coffee.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Czas trwania kursu :
jeden dzień w godz.: 9.00 - 17.00

Cena = 650 zł

Oferta promocyjna :
obowiązuje do  10.05.2021


Cena = 500* zł

*
Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty na minimum 21 dni przed datą zajęć.


Najbliższe planowane terminy :


- 30.05.2021

Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem