Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Kurs Barmański
- Kurs Kucharski
- Kurs Sommelierski
- Kurs Manager Restauracji
- Kurs Kelnerski
- Kurs na Szefa Kuchni
- Warsztat degustacji win
- Kurs baristyczny
- Warsztaty baristyczne II-st latte-art
- Kurs Savoir-vivre
- Warsztaty parzenia herbat
- Kurs cukierniczy - torty
- Kurs cukierniczy - słodkie stoły
- Warsztaty kulinarne - kursy gotowania.
- Kurs Językowy
- Efektywna sprzedaż
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty produkcji Pralin
- Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Warsztaty wypieku pizzy
KURS BARISTYCZNY - BREWING - ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY.
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych kawą.
Zarówno tych pracujących w kawiarni, mających już doświadczenie, jak też do home baristów czy po prostu wszystkich pasjonatów kawy.
Celem kursu jest zdobycie wiedzy teoretycznej oraz nabycie praktycznych umiejętności parzenia kawy przy przy wykorzystaniu metod alternatywnych, czyli:
Chemexa
Dripa
French Pressa
Aeropressu
Uczestnicy szkolenia nauczą się jak zaparzyć poprawnie kawę, która będzie dobrze smakowała zarówno w kawiarni, restauracji, hotelu jak też zaciszu domowym.
Być może udział w kursie brewing dla kogoś okaże się fascynującą przygodą i nową pasją na kolejne lata.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Podstawowa wiedza z zakresu - świata kawy -
- pochodzenia
- plantacji
- gatunków
- odmian
- metod obróbki
2. Znaczenie terminu Specialty Coffee
3. Omówienie podstawowych metod parzenia kawy wraz z ich historią :
- CHEMEX
- DRIP
- FRENCH PRESS
- AEROPRESS
4. Czynniki wpływające na smak kawy:
- Ratio ( proporcje )
- Mielenie ( stopień mielenia i znaczenie grubości zmielonej kawy )
- Czas parzenia
- Woda ( jakość, temperatura )
- Turbulencje ( mieszanie )
- Filtry używane do parzenia
5. Fazy parzenia kawy
6. Cupping, czyli jak oceniać kawę. Omówienie parametrów oceny jakościowej kawy, tj. aromat, smakowitość, posmak, kwasowość, cielistość ( body ),
balans, jednolitość, czystość, słodycz, ocena własna.
7. Część praktyczne kursu :
- Degustacja Cold Brew ( wprowadzenie tego rodzaju kawy jako ciekawostki / bonusu )
- Przygotowanie cuppingu 3 rodzajów kaw. Wspólne przeanalizowanie naparów, odnalezienie i określenie walorów aromatycznych i smakowych.
- Zaprezentowanie technik przenia kawy w metodach alternatywnych w wykonaniu szkoleniowca :
- CHEMEX
- DRIPA V60
- FRENCH PRESS
- AEROPRESS
Degustacja i analiza sensoryczna wszystkich zaparzonych naparów.
Przeanalizowanie wszystkich naparów : odnalezienie i określenie / nazwanie walorów aromatycznych i smakowych.
Przeprowadzenie dwóch zaparzeń tej samej kawy w celu wychwycenia niuansów i różnic w kawie niedoparzonej i przeparzonej.
Samodzielne parzenie kaw przez uczestników każdą metodą i cuppowanie wszystkich próbek.
Szukanie pożądanych i niepożądanych aromatów oraz smaków w filiżance kawy.
Podczas zajęć pracować będziemy na 6 różnych kawach z segmentu Specialty Coffee.
Trener : Monika Gorzka
Czas trwania kursu : jeden dzień w godz.: 9.00 - 17.00
Cena = 1250 zł
*Cena = 950* zł
**Cena = 855** zł
* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty na minimum 21 dni przed datą zajęć.
** Zapisując się jednocześnie na ten kurs oraz baristyczny I-st lub latte-art udzielamy 10 % dodatkowego rabatu ( wpłacając pełną kwotę na min 21 dni przed datą zajęć ).
Najbliższe planowane terminy :
- 23.02.2025
- 31.03.2025
Kontakt :
Jacek Kotula - 604 22 89 50
jkgalicyjska@gmail.com
info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl