Kurs sommelierski czerwiec 2011
- Kurs sommelierski styczeń 2009
- Kurs sommelierski kwiecień 2009
- Kurs sommelierski lipiec 2009
- Kurs sommelierski październik 2009
- Kurs sommelierski styczeń 2010
- Kurs Sommelierski Busko luty 2010
- Kurs Sommelierski 19-21 marzec 2010
- Kurs sommelierski listopad 2010
- Kurs sommelierski luty 2011
- Zakopane 02.2011
- Kurs sommelierski maj 2011 Dobczyce
- Kurs sommelierski czerwiec 2011
- Kurs sommelierski październik 2011
- Kurs sommelierski styczeń 2012
- Kurs sommelierski dla młodzieży szkoły H-T w Zakopanem 02.2012
- Kurs sommelierski 2-4.03.2012
Kurs sommelierski w Krakowie. W Galicyjskiej Szkole Smaku gościłem sommelierów z Poznania, Kielc, Myślenic, Pszczyny, Warszawy oraz Krakowa. Wszystkim bardzo dziękuję za aktywny udział w zajęciach. Omawialiśmy najważniejsze zagadnienia związane z historią wina, produkcją, typologią, klasyfikacją jakościową oraz zasadami serwisu. Jadnymi z najciekawszych win okazały się Sauvignon Blanc St.Valentin - St.Michele Eppan 2007, Daniele Illuminati 2006, Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2004, Zweigelt Raga Weininger 2004, Tramini Apatsagi 2009, Barbera d'Alba Rivetto 2007*. Wszystkie wina poddane zostały analizie, która posłużyła nam do określenia jakości wina, strategii magazynowania oraz dopasowania do potraw. Życzę powodzenia na egzaminie! Wszystkich zainteresowanych zapraszam na kolejne edycje.
Michał Jancik
(*Zestawy win na kursach sommelierskich różnią się w każdej edycji, zależnie od bieżącej dostępności win u dystrybutorów).