do pobrania | dodaj opinię |

Opinie kursantówKurs - warsztaty herbaciane.

 


Warsztaty herbaciane / ceremoniały parzenia herbat : skierowane są do osób pracujących w herbaciarni, kawiarni, restauracji ale również osób chcących w zaciszu domowym poprawnie parzyć ulubioną herbatę oraz cieszyć podniebienie jej unikatowym smakiem.
Celem szkolenia jest poznanie oraz degustacja różnych rodzajów herbaty oraz nauka poprawnego parzenia przy zastosowaniu kluczowych parametrów mających wpływ na jakość finalnego naparu.
Podczas szkolenia skupimy się na przybliżeniu podstawowej wiedzy na temat herbaty, m. in. jej pochodzeniu, warunkach uprawy, gatunkach, odmianach oraz jej rodzajach.
Zagłębimy się w wartości prozdrowotne oraz aromatyczno-smakowe poszczególnych rodzajów herbat. Przybliżymy kluczowe czynniki, które mają wpływ na poprawność zaparzonego naparu oraz poznamy niezbędne akcesoria do parzenia herbaty.

 

Szkolenie - warsztaty herbaciane organizowane jest w naszej szkole w Krakowie a wykłady prowadzone są przez doświadczonych trenerów-praktyków
                 ( dla zorganizowanych grup na terenie całego kraju ).

 

Program szkolenia:


Wprowadzenie:

- Krótka historia pochodzenia herbaty.
- Warunki uprawy krzewu herbacianego.
- Omówienie gatunków herbat.
- Klasyfikacja herbat, odmiany i rodzaje ( zielone, białe, żółte, turkusowe, czerwone, czarne ).
- Skład chemiczny liści herbacianych.
- Proces technologiczny : w zależności od rodzaju herbaty ( uprawa oraz zbiór liści, więdnięcie i skręcanie, fermantacja liści, suszenie i sortowanie ).
- Przechowywanie oraz opakowanie herbaty. Wpływ opakowania na jakość suszu.
- Prozdrowotne właściwości naparu herbacianego w zależności od rodzaju herbaty.
- Gong Fu Cha - jak poprawnie parzyć herbaty wg stylu wschodniego.
- Omówienie i porównanie ceremonii parzenia herbaty w Wielkiej Brytanii, Chinach, Japonii, Tybecie, Rosji.
- Podstawowe parametry wpływające na jakość i smak finalnego naparu.
- Wpływ temperatury wody, czasu parzenia oraz ilości suszu użytego do parzenia.
- Dodatki, które wzbogacają napar herbaciany.


Część praktyczna.

  • Prezentacja różnych rozwiązań i metod stosowanych do parzenia herbat liściastych, herbat kwitnących oraz yerba mate.
  • Pokazowe parzenie różnych rodzajów herbat oraz yerba mate.
  • Degustacja naparów.
  • Parzenie przez kursantów różnych rodzajów herbat liściastych, yerba mate, herbat kwitnących.
  • Dedustacja z naciskiem na opis profilu sensorycznego. Porównanie naparów różnych herbat w zależności od jej rodzaju.
  • Parzenie herbat z różnymi dodatkami oraz omówienie ich wpływu na włsciwości i smak naparu ( masło, mleko, sól, przyprawy korzenne, tj, kardamon, goździki, cynamon ). Dyskusja.
  • Wykorzystanie herbat w napojach na zimno.
    - Drinki alkoholowe i bezalkoholowe tworzone na bazie herbaty.



    Cena kursu = 950 zł

    Cena promocyjna = 800 *


    * Dotyczy osób indywidualnych przy opłacie za kurs nie później niż 30 dni przed jego rozpoczęciem.



    Najbliższy planowany termin :


    - 25.01.2022

    - 06.03.2022

 

Uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia szkolenia.


info : jacek.kotula@szkolasmaku.edu.pl

tel. : 604 22 89 50

Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem