Kurs baristyczny
- Kurs Barmański
- Kurs Kucharski
- Kurs Sommelierski
- Kurs Manager Restauracji
- Kurs Kelnerski
- Kurs na Szefa Kuchni
- Warsztat degustacji win
- Kurs baristyczny
- Warsztaty baristyczne II-st latte-art
- Kurs Savoir-vivre
- Warsztaty parzenia herbat
- Kurs cukierniczy - torty
- Kurs cukierniczy - słodkie stoły
- Warsztaty kulinarne - kursy gotowania.
- Kurs Językowy
- Efektywna sprzedaż
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty produkcji Pralin
- Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Warsztaty wypieku pizzy
Kurs baristyczny (I stopnia)
Kurs baristy dla początkujących i profesjonalistów
Sztuka przygotowania perfekcyjnej kawy nie będzie dla Ciebie tajemnicą, jeśli ukończysz przygotowany przez nas kurs baristy dla profesjonalistów. Przekonaj się czy drzemie w Tobie duch baristy! Kursy prowadzone w Galicyjskiej Szkole smaku pomogą Ci odkryć Twój potencjał i go skutecznie wykorzystać. Zawód baristy jest zawodem coraz bardziej pożądanym. Coraz więcej osób docenia naprawdę dobrą kawę. Klienci nie zadawalają się czymkolwiek! Dlatego jeśli chcesz związać swoje życie zawodowe z gastronomią – wybierz się na kurs baristy dla profesjonalistów. Zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności, które wyróżnią Cię spośród wielu aspirujących do zawodu. Dzięki takim umiejętnościom, masz szansę zdobyć dobrze płatną pracę w znanym i cenionym miejscu.
Nasz kurs baristy to połączenie wiedzy teoretycznej i praktycznej.
Co mi da kurs baristy?
Szkolenie baristyczne I stopnia to: kompleksowe omówienie różnych rodzajów kaw, poznanie wszystkich najistotniejszych parametrów prawidłowego espresso, zaznajomienie się z regionami upraw kawowców, a także sposoby zbierania, wypalania i różnice w smaku oraz aromacie kawy. Prowadzony przez nas kurs baristy w Krakowie składa się aż w 70 procentach z zajęć praktycznych! W trakcie realizacji kursu, każdy z jego uczestników wykorzystuje ponad 0,5 kg kawy i 10 litrów mleka do nauki! Każdy barista odbywający kurs musi osobiście przećwiczyć wykonanie napojów, a produktów na naszym kursie nigdy nie może zabraknąć. Regulujemy młynek, przygotowujemy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian boskiego napoju.
Podczas kursu baristy przerabiamy również wstęp do Art - Latte, czyli malowania dekoracji za pomocą odpowiednio spienionego mleka.
Wszystkie ćwiczenia wykonujemy na profesjonalnych gastronomicznych kolbowych ekspresach ciśnieniowych i wysokiej jakości kawach. Współpracujemy m. in. z firmą Segafredo i korzystamy przede wszystkim z gastronomicznych, kolbowych ekspresów ciśnieniowych firmy La San Marco.
Zajęcia kursu baristy mogą odbywać się wewnętrznie w naszej siedzibie w Krakowie lub zewnętrznie - to my możemy do Państwa przyjechać!
Ilość osób na kursach stacjonarnych w Krakowie: 3 - 8 osób.
Ilość osób na kursach wyjazdowych: 8 - 12 osób.
Gwarantujemy dużą skuteczność - sprawdź efekty w zakładce Galeria oraz na naszym profilu na FB gdzie zamieszczamy fotorelacje w większości przeprowadzonych kursów od 2013 roku.
Zapraszamy na specjalnie opracowany przez nas kurs baristy, który ukończyło już tak wiele osób!
Program warsztatów kursu baristy:
• Pochodzenie kawy, regiony upraw.
• Gatunki kaw - różnice
• Mieszanki kaw - omówienie, charakterystyka
• Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki
• Wypalanie i przechowywanie kaw - omówienie
• Kofeina i jaj wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny
• Parametry prawidłowego espresso, jak rozpoznać prawidłowo wykonane espresso - omówienie
• Ristretto
• Americano
• Coretto
• Mocha
• Con Panna
• Cappuccino
• Latte Machiato
• Espresso Machiato
• Irish cafe
• Ice cafe
• Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy
• Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego
• Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw
• Zajęcia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów - zarówno z pomocą szkoleniowca jak i samodzielnie.
• Zasady spieniania mleka do różnych kaw
• Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.
• Latte art - wstęp: prezentujemy dwa podstawowe wzory lane z ręki - serce, rozeta
• Malowanie wykałaczką – prezentacja
Jaki jest efekt końcowy warsztatów? Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z warsztatów baristycznych.
Opracowanie programu i prowadzenie szkolenia: barman mixer - barista mgr inż. Jacek Kotula.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czas trwania kursu: jeden dzień w godz. 9.00 - 17.00
Cena = 800 zł
Oferta Promocyjna obowiązuje do - 17.10.2024 :
Cena = 650* zł
Od 1.12.2024 nowy cennik :
Cena regularna = 950zł
Ceny w ofercie promocyjnej :
*=700zł
**= 630zł
* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty na minimu 21 dni przed datą zajęć.
Cena = 585** zł
** Zapisując się jednocześnie na Kurs Baristyczny I-go i II-go stopnia = 10 % dodatkowego rabatu ( wpłacając pełną kwotę na min 21 dni przed datą zajęć ).
Najbliższe planowane terminy:
- 14.10.2024
- 28.10.2024
- 11.11.2024
- 09.12.2024
- 11.01.2025
- 01.02.2025
- 21.02.2025
- 10.03.2025
- 29.03.2025
Kontakt :
Jacek Kotula - 604 22 89 50
info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl