Opinie kursantów

Kurs baristyczny (I stopnia)

 


Kurs baristy dla początkujących i profesjonalistów


Sztuka przygotowania perfekcyjnej kawy nie będzie dla Ciebie tajemnicą, jeśli ukończysz przygotowany przez nas kurs baristy dla profesjonalistów. Przekonaj się czy drzemie w Tobie duch baristy! Kursy prowadzone w Galicyjskiej Szkole smaku pomogą Ci odkryć Twój potencjał i go skutecznie wykorzystać. Zawód baristy jest zawodem coraz bardziej pożądanym. Coraz więcej osób docenia naprawdę dobrą kawę. Klienci nie zadawalają się czymkolwiek! Dlatego jeśli chcesz związać swoje życie zawodowe z gastronomią – wybierz się na kurs baristy dla profesjonalistów. Zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności, które wyróżnią Cię spośród wielu aspirujących do zawodu. Dzięki takim umiejętnościom, masz szansę zdobyć dobrze płatną pracę w znanym i cenionym miejscu.

Nasz kurs baristy to połączenie wiedzy teoretycznej i praktycznej.

 

 

Co mi da kurs baristy?

Szkolenie baristyczne I stopnia to: kompleksowe omówienie różnych rodzajów kaw, poznanie wszystkich najistotniejszych parametrów prawidłowego espresso, zaznajomienie się z regionami upraw kawowców, a także sposoby zbierania, wypalania i różnice w smaku oraz aromacie kawy. Prowadzony przez nas kurs baristy w Krakowie składa się aż w 70 procentach z zajęć praktycznych! W trakcie realizacji kursu, każdy z jego uczestników wykorzystuje ponad 0,5 kg kawy i 10 litrów mleka do nauki! Każdy barista odbywający kurs musi osobiście przećwiczyć wykonanie napojów, a produktów na naszym kursie nigdy nie może zabraknąć. Regulujemy młynek, przygotowujemy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian boskiego napoju.

Podczas kursu baristy przerabiamy również wstęp do Art - Latte, czyli malowania dekoracji za pomocą odpowiednio spienionego mleka.

Wszystkie ćwiczenia wykonujemy na profesjonalnych gastronomicznych kolbowych ekspresach ciśnieniowych i wysokiej jakości kawach. Współpracujemy m. in. z firmą Segafredo i korzystamy przede wszystkim z gastronomicznych, kolbowych ekspresów ciśnieniowych firmy La San Marco.
 
 


Zajęcia kursu baristy mogą odbywać się wewnętrznie w naszej siedzibie w Krakowie lub zewnętrznie - to my możemy do Państwa przyjechać!
 
Ilość osób na kursach stacjonarnych w Krakowie: 3 - 8 osób.
Ilość osób na kursach wyjazdowych: 8 - 12 osób.
 
Gwarantujemy dużą skuteczność - sprawdź efekty w zakładce Galeria oraz na naszym profilu na FB gdzie zamieszczamy fotorelacje w większości przeprowadzonych kursów od 2013 roku.
 
Zapraszamy na specjalnie opracowany przez nas kurs baristy, który ukończyło już tak wiele osób!

Program warsztatów kursu baristy:

•    Pochodzenie kawy, regiony upraw.
•    Gatunki kaw - różnice
•    Mieszanki kaw - omówienie, charakterystyka
•    Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki
•    Wypalanie i przechowywanie kaw - omówienie
•    Kofeina i jaj wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny
•    Parametry prawidłowego espresso, jak rozpoznać prawidłowo wykonane espresso - omówienie
•    Ristretto
•    Americano
•    Coretto
•    Mocha
•    Con Panna
•    Cappuccino
•    Latte Machiato
•    Espresso Machiato
•    Irish cafe
•    Ice cafe
•    Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy
•    Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego
•    Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw
•    Zajęcia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów - zarówno z pomocą szkoleniowca jak i samodzielnie.
•    Zasady spieniania mleka do różnych kaw
•    Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.
•    Latte art - wstęp: prezentujemy dwa podstawowe wzory lane z ręki - serce, rozeta
•    Malowanie wykałaczką – prezentacja

Jaki jest efekt końcowy warsztatów? Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z warsztatów baristycznych.

Opracowanie programu i prowadzenie szkolenia: barman mixer - barista mgr inż. Jacek Kotula.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czas trwania kursu: jeden dzień w godz. 9.00 - 17.00

Cena = 800 zł

Oferta Promocyjna obowiązuje do - 26.04.2024 :

Cena = 600* zł

* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty na minimu 21 dni przed datą zajęć.

Cena = 540** zł

** Zapisując się jednocześnie na Kurs Baristyczny I-go i II-go stopnia = 10 % dodatkowego rabatu ( wpłacając pełną kwotę na min 21 dni przed datą zajęć ).



Najbliższe planowane terminy:

- 27.04.2024

- 09.05.2024

- 03.06.2024

- 22.06.2024

- 13.07.2024

- 23.08.2024


Kontakt :

Jacek Kotula - 604 22 89 50

info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl


Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem