Opinie kursantówKurs na szefa kuchni

 


 

Kurs na szefa kuchni (kulinarny) przygotowuje do pracy na stanowisku szefa kuchni w restauracji. Uczestnicząc w kursie organizowanym przez Galicyjską Szkołę Smaku w Krakowie, zdobędziesz praktyczne oraz teoretyczne kwalifikacje niezbędne do pracy na stanowisku osoby, która zarządza oraz organizuje pracę osób w kuchni. 

 

Uczestnicząc w kursie na szefa kuchni w Krakowie poznasz tajniki przyrządzania wyszukanych i kunsztownych potraw.Biorąc udział w naszym kursie poznasz najnowsze trendy i kierunki w sztuce kulinarnej a także inne elementy niezbędne do organizacji pracy w kuchni. Kurs składa się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Podczas pierwszej z nich poznawana jest tematyka pracy na kuchni w dużych restauracjach, kontroli wydatków (inwenteryzacja), przestrzegania norm żywieniowych, systemu HACCP a także przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

 

Zajęcia odbywają się w profesjonalnie wyposażonej kuchni, która posiada odpowiednie oraz wysokiej jakości wyposażenie. Zajęcia prowadą wykwalifikowani Mistrzowie Kucharscy, wielolettni Szefowie kuchni z dużym doświadczeniem w branży. Kurs prowadzimy w naszej siedzibie w Krakowie, jednakże zapraszamy do zapoznania się również z naszą ofertą kursów wyjazdowych.

 

Wszystkie potrawy przygotowywane przez kursantów oparte są na współczesnych trendach kulinarnych. Kurs trwa 70 godzin dydaktycznych i oparty jest w głównej mierze na praktycznym zdobywaniu doświadczenia i poszerzaniu wiedzy.

 

Ilość osób w grupach na kursach stacjonarnych (w naszej siedzibie) wynosi: 4-8 osób, natomiast na kursach wyjazdowych: 6-12 osób.

 

 

Program szkolenia na szefa kuchni:

 

  1.  Wstęp - omówienie programu i celu kursu.
  2.  Podstawowe zagadnienia: HACCP, BHP , PPOŻ, GMP, GHP
  3.  Omówienie zasad bezpieczeństwa pracy w kuchni;
  4.  Zasady używania sprzętu oraz jego optymalne zastosowanie;
  5.  Zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania. Omówienie wad i zalet
     poszczególnych technik;
  6.  Zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw - przykłady;
  7.  Zaopatrzenie produkcyjne - utrzymywanie optymalnych stanów magazynowych;
  8.  Prawidłowa gospodarka towarowa. Jak minimalizować straty?;
  9.  Sporządzanie receptur w oparciu o food cost. Tabele wyliczeń;
  10.  Tworzenie ofert gastronomicznych przystosowanych dla danych lokali (zależnie od
     standardów oraz ich charakteru);
  11.  Inwentaryzacje miesięczne - zasady i cele;
  12.  Zarządzanie zasobami ludzkimi - omówienie;
  13.  Administracja kuchnią - omówienie;
  14.  Przygotowanie dokumentacji kuchni oraz księgi HACCP - omówienie;

 

Potrawy restauracyjne i hotelowe

  •  potrawy kuchni restauracyjnej wraz z nowoczesną ich prezentacją;

Rodzaje fizycznie przygotowywanych potraw przez kursantów:

  • Przystawki i/lub sałatki: x 5
  • Zupy: x 3
  • Dania główne mięsne: x 4
  • Dania rybne: x 2
  • Dania wegetariańskie: x 2
  • Desery i/lub ciasta: x 4

 

Menu konferencyjne / grupowe / okolicznościowe:

  • zasady komponowania potraw pod status przyjęcia;

 

Rodzaje przygotowywanych potraw:

  • Przekąski i potrawy finger food: x 5
  • Sałatki: x 3
  • Dania główne mięsne i rybne na półmiskach: x 4
  • Dania główne serwowane: x 3
  • Dania wegetariańskie: x 2
  • Mini desery: x 3

  

Kuchnia innej narodowości

Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:

  • włoskiej;
  • francuskiej;
  • japońskiej;
  • meksykańskiej;

 

Wedle zainteresowań potencjalnych początkujących szefów kuchni:

  • Przystawki / sałatki: x 3
  • Zupy: x 3
  • Dania mięsne: x 3
  • Dania rybne: x 3

 



Czas trwania: siedem kolejnych dni w godz. 9.00 - 17.00

Cena:  8.600 zł


Oferta Promocyjna

Cena = 6.900* zł

*
Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej opłaty na minimum 30 dni przed datą zajęć.


NOWOŚĆ : ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZAPISANIA SIĘ NA DOWOLNĄ ILOŚĆ DNI SZKOLENIA /
KOSZT POJEDYNCZEGO DNIA = 1250 ZŁ / OSOBA



Najbliższe planowane terminy:

20.05 - 26.05.2024

17.06 - 23.06.2024

Informacja: jacek.kotula@szkolasmaku.edu.pl, jacekszkolenia@interia.pl

Jacek Kotula: tel. 604 22 89 50

Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem