Warsztat degustacji win
- Kurs Barmański
- Kurs Kucharski
- Kurs Sommelierski
- Kurs Manager Restauracji
- Kurs Kelnerski
- Kurs na Szefa Kuchni
- Warsztat degustacji win
- Kurs baristyczny
- Warsztaty baristyczne II-st latte-art
- Kurs Savoir-vivre
- Warsztaty parzenia herbat
- Kurs cukierniczy - torty
- Kurs cukierniczy - słodkie stoły
- Warsztaty kulinarne - kursy gotowania.
- Kurs Językowy
- Efektywna sprzedaż
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty produkcji Pralin
- Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Warsztaty wypieku pizzy
Opinie kursantówWarsztat degustacji win
Warsztaty degustacji win zostały przygotowane głównie z myślą o wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z winami a także dla tych, którzy chcieliby sprofilować swoją wiedzę pod kątem konkretnego kraju lub regionu winiarskiego.
Jeżeli chcecie Państwo wiedzieć dużo więcej o winach dla własnej przyjemności - warsztaty degustacji win w Galicyjskiej Szkole Smaku w Krakowie są dla Państwa idealną ofertą. Jeżeli natomiast interesuje Państwa zdobycie kwalifikacji sommeliera - polecamy nasz kurs sommelierski.
Jeżeli na zadane pytanie: "Czym to wino smakuje?", odpowiadacie Państwo: "Coś czuję, ale nie potrafię dokładnie tego opisać..." - zapraszamy na nasza kurs degustacji win, po ukończeniu którego z pewnością będziecie Państwo w stanie określić rodzaj oraz dokładny smak każdego wina!
W sposób możliwie łatwy i przystępny opowiadamy o podstawowych zagadnieniach związanych z testowaniem smaku wina. Spotkanie ma formę warsztatu, pierwsza część wprowadza teoretycznie w temat, druga część pozwala na potwierdzenie w praktyce nowo zdobytych wiadomości.
Po tym krótkim szkoleniu będziecie Państwo w stanie rozpoznać wino, które Wam smakuje i uzasadnicie to profesjonalnym językiem degustatora. Uczestnicy otrzymują pamiątkowy certyfikat uczestnictwa.
Plan warsztatów:
Część I - teoria:
- Teoria degustacji wina
- Omawiamy kolejność degustacji win oraz warunki w jakich powinna się odbywać
- Chemia wina - co to takiego ?
- Krótkie omówienie substancji smakowych dzięki którym odczuwamy konkretny smak wystepujący w winie
- Fizjologia smaku - co to takiego ?
- Wyjaśniamy jak działa mechanizmu odczuwania smaku - ćwiczenia praktyczne z próbkami zapachowymi i smakowymi
- Temperatury przechowywania a temperatua podania wina ?
- W jakiej temperaturze podać konkretne wino - od czego ona zależy i jak sobie radzić z temperaturą w warunkach domowych.
- Jakość wina - omówienie
- W jaki sposób rozpoznać wino dobre. Zasady oficjalne klasyfikacji a jakość realna ? Zależności.
Cześć II - panel degustacyjny:
- degustacja win musujących ( 1-2 win )
- degustacja win białych ( 2-3 win )
- degustacja win czerwonych ( 3-4 win )
Kurs Degustacji Win stanowi również formę doskonalenia umiejętności po Kursie Sommelierskim. Każdą edycję Kursu Degustacji Win prowadzimy na innych winach / pochodzących z innych państw, regionów winiarskich.
O udziale w kursie decyduje kolejność zgłoszeń.
Kurs Degustacji Win
Cena = 1400 zł.
Oferta Promocyjna :
Cena = 1200* zł
* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy opłaceniu udziału w zajęciach minimum 30 dni przed datą zajęć.
Godziny zajęć: 12.00 - 18.00 (zajęcia jednodniowe)
Łącznie godzin edukacyjnych: 8
Miejsce: Kraków
Kurs bez egzaminu, wystawiamy certyfikat udziału w szkoleniu w języku polskim. Konieczność wpłaty całej kwoty na konto.
Możliwość otrzymania biletu na okaziciela – na prezent.
Najbliższe planowane terminy kursu degustacji win - łączenie win z potrawami :
- w trakcie ustaleń : 2025
Więcej informacji dostępnych jest pod adresem e-mailowym:
jacek.kotula@szkolasmaku.edu.pl