Kurs Savoir-vivre
- Kurs Barmański
- Kurs Kucharski
- Kurs Sommelierski
- Kurs Manager Restauracji
- Kurs Kelnerski
- Kurs na Szefa Kuchni
- Warsztat degustacji win
- Kurs baristyczny
- Warsztaty baristyczne II-st latte-art
- Kurs Savoir-vivre
- Warsztaty parzenia herbat
- Kurs cukierniczy - torty
- Kurs cukierniczy - słodkie stoły
- Warsztaty kulinarne - kursy gotowania.
- Kurs Językowy
- Efektywna sprzedaż
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty produkcji Pralin
- Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Warsztaty wypieku pizzy
Opinie kursantówKurs Savoir-vivre
Sztuka savoir vivre to znajomość obyczajów i form towarzyskich, zasad grzeczności, sztuka postępowania w życiu i radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach. Przejawia się praktycznie we wszystkich aspektach naszego życia.
Biorąc udział w naszym kursie, dowiecie się Państwo jak należy zachować się w restauracji, w czasie oficjalnego przyjęcia czy podczas osobistego spotkania.
Podstawowym założeniem kursu jest nauczenie jego uczestników odpowiedniego zachowania w wielu popularnych życiowych sytuacjach. Proponowany przez nas kurs savoir-vivre jest doskonałym połączeniem dobrych manier, etykiety oraz protokołu korporacyjnego i państwowego. Ich znajomość okazuje się być niezbędna zarówno w życiu prywatnym, jak i w relacjach z przedstawicielami światowego biznesu oraz administracji publicznej.
Chcecie posiadać Państwo wiedzę i umiejętności, jak zachować się w takich sytuacjach? Jeśli tak, to nasz kurs jest dla Państwa idealną propozycją.
Program kursu:
- Wprowadzenie do Savoir Vivre
- Historia Savoir Vivre
Etykieta stołu:
- Przywitanie
- Nakrycie stołu (obrus, serwetki, naczynia)
- Jak posadzić gości przy stole
- Zachowanie się przy stole
- Konwersacja przy stole
- Rola sztućców, menu oraz dodatków znajdujących się na stole
- Zamawianie potraw i napoi
- Jak zamówić wino w restauracji
- Rola gospodarza
- Pożegnanie
Normy zachowania przy stole
- Poprawność jedzenia
- Elegancja Picia
- Różnorodność potraw – omówienie dań niełatwych (jak jeść, czym jeść)
- Skomplikowane sytuacje (jak wybrnąć, co powiedzieć)
Język Savoir Vivre
- Słowo
- Gest
- Dyskusja
- Język ciała
- Empatia/ Asertywność
Poprawna komunikacja i korespondencja
- Sztuka słuchania
- Dyskusja, rozmowa, monolog, forum , wystąpienia
- Niezręczności, omyłki, wpadki
- Przekaz wiadomości i informacji (listy, telefony, maile)
Zasady ubioru (prezentacja)
- Ubiór odpowiedni do okazji
- Makijaż właściwy do sytuacji
- Strój damski i męski – wyczucie dobrego smaku
Elementy garderoby zbędne i niezbędne w zależności od okazji , przyjęć
Przyjęcia , bankiety, wesela – zasady dobrego smaku, stylu,
Zachowania
- Omówienie przyjęć (podział na bankiety, przyjęcia weselne )
- Organizacja od A do Z przyjęcia weselnego (recenzja menu, zastawy, zaproszenia, winietki, dekoracja, rola rodziców, państwo młodzi)
- Funkcje i przywileje gości i organizatorów
- Organizacja od A do Z bankietów oraz konferencji-uprawnienia organizatorów oraz gości
Zasady zachowania się w miejscach pracy, w rodzinie, na przyjęciach
- upominki, przyjmowanie delegacji, wyjazdy intergracyjne
Najbliższy planowany termin :
- w trakcie ustaleń : 2023 w godz. 9.00 - 17.00
Regularna cena = 1400 zł
Oferta promocyjna :
Cena = 1100* zł
* Oferta dotyczy osób indywidualnych, przy wpłacie pełnej kwoty, minimum 30 dni przed datą zajęć.
Kontakt :
Jacek Kotula - 604 22 89 50
info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl