Opinie kursantówKurs Sommelierski

 


 

Kurs sommelier dla miłośników wina 


Kurs Sommelier przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji, zarówno jako gość jak i pracownik. Kelnerzy, barmani, szefowie kuchni, managerowie, właściciele restauracji, podróżnicy, osoby aspirujące do stanowiska sommeliera oraz wszyscy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win, poznają w czasie kursu sommelier nieocenione wskazówki i informacje, z którymi wcześniej nie mieli styczności.

 


Nasze szkolenie bazuje na wiedzy i doświadczeniu zdobywanym na całym świecie przez doświadczonych Sommelierów. W naszym kraju bycie Sommelierem wciąż należy do rzadkości. Jednak wraz z biegiem czasu, profesja ta staje się coraz bardziej pożądana w ekskluzywnych restauracjach czy hotelach. Zatrudnienie w nich profesjonalnego Sommeliera jest ukłonem dla coraz bardziej wymagających gości, a samym obiektom dodają prestiżu.
Szkolenie sommelierskie przeprowadzamy w Galicyjskiej Szkole Smaku w Krakowie. Kurs sommelier trwa w 2 dni, w czasie których odbywa się zarówno część teoretyczna oraz praktyczna. Zajęcia kończą się egzaminem. Po jego pozytywnym zaliczeniu, uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia Kursu Sommelier zarówno w języku polskim, jak i angielskim.

 

Kurs Sommelierski w Galicyjskiej Szkole Smaku prowadzi Mistrz Polski Sommelierów
Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych, różnorodnych trunków zarówno z tzw. "starej europy " jak i świata. Często gościnnie proponujemy dodatkowo degustacje cydrów lub np. miodów pitnych.
 
Jeżeli interesuje Cię kurs Sommelier, zapraszamy do zapoznania się z galerią kursów sommelierskich, które przeprowadziliśmy.
 
Omawiane zagadnienia:
•    sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win;
•    słownictwo winiarskie;
•    regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie;
•    prawidłowy serwis win oraz ich przechowywanie;
•    zasady doboru do potraw;
 
Program kursu:
•    Zawód Sommelier – omówienie;
•    Historia wina na świecie;    
•    Typologia win jakościowych;
•    Fizjologia smaku;
•    Technologia produkcji win białych , różowych, czerwonych, musujących;
•    Najważniejsze odmiany winorośli w Polsce, Europie i na świecie;
•    Klasyfikacja jakościowa, przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec;
•    Główne regiony produkcji wina;
•    Jak czytać etykietę, najczęściej zamieszczne informacje, oznaczenia jakościowe;
•    Rodzaje korków, zamknięć, beczek, butelek;
•    Przechowywanie win, podstawowe zasady, strategia dojrzewania, wady wina - przykłady;
•    Temperatury podawania i dobór kieliszków do poszczególnych gatunków win;
•    Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury "serwisowej";
•    Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie;
•    Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne. Najwyższy standard restauracyjny oraz spotykne odstępstwa. Często popełniane błędy i wpadki;
•    Napowietrzanie i dekantacja. Cele i główne różnice;
•    Kolejność podawania win podczas kolacji, spotkania firmowego;
•    Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje;
•    Reklamacje, najczęstsze powody i ich rozwiązy;wanie;
•    Psychologia gości - przykłady, zachowania
•    Sposoby jak być dobrym sommelierem;
•    Wino i potrawy – zasady ogólne łączenia, doboru;
•    Omówienie przykładowej karty win w restauracji, winiarni, hotelu;
•    Degustacje analityczne (każdego dnia, z wykorzystaniem tabel degustacyjnych);

 




Czas trwania Kursu Sommelierskiego : dwa dni w godz. 9.00 - 17.00

Cena Kursu Sommelierskiego = 2.900 zł

Oferta Promocyjna !!!

Cena = 2400* zł

* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty na minimum 30 dni przed datą zajęć.


Najbliższe planowane terminy:

08.02 - 09.02.2025


Kontakt :

Jacek Kotula - 604 22 89 50
jkgalicyjska@gmail.com
info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl

Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem