Kurs Sommelierski
- Kurs Barmański
- Kurs Kucharski
- Kurs Sommelierski
- Kurs Manager Restauracji
- Kurs Kelnerski
- Kurs na Szefa Kuchni
- Warsztat degustacji win
- Kurs baristyczny
- Warsztaty baristyczne II-st latte-art
- Kurs Savoir-vivre
- Warsztaty parzenia herbat
- Kurs cukierniczy - torty
- Kurs cukierniczy - słodkie stoły
- Warsztaty kulinarne - kursy gotowania.
- Kurs Językowy
- Efektywna sprzedaż
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty produkcji Pralin
- Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Warsztaty wypieku pizzy
Opinie kursantówKurs Sommelierski
Kurs sommelier dla miłośników wina
Kurs Sommelier przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji, zarówno jako gość jak i pracownik. Kelnerzy, barmani, szefowie kuchni, managerowie, właściciele restauracji, podróżnicy, osoby aspirujące do stanowiska sommeliera oraz wszyscy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win, poznają w czasie kursu sommelier nieocenione wskazówki i informacje, z którymi wcześniej nie mieli styczności.
Nasze szkolenie bazuje na wiedzy i doświadczeniu zdobywanym na całym świecie przez doświadczonych Sommelierów. W naszym kraju bycie Sommelierem wciąż należy do rzadkości. Jednak wraz z biegiem czasu, profesja ta staje się coraz bardziej pożądana w ekskluzywnych restauracjach czy hotelach. Zatrudnienie w nich profesjonalnego Sommeliera jest ukłonem dla coraz bardziej wymagających gości, a samym obiektom dodają prestiżu.
Szkolenie sommelierskie przeprowadzamy w Galicyjskiej Szkole Smaku w Krakowie. Kurs sommelier trwa w 2 dni, w czasie których odbywa się zarówno część teoretyczna oraz praktyczna. Zajęcia kończą się egzaminem. Po jego pozytywnym zaliczeniu, uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia Kursu Sommelier zarówno w języku polskim, jak i angielskim.
Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych, różnorodnych trunków zarówno z tzw. "starej europy " jak i świata. Często gościnnie proponujemy dodatkowo degustacje cydrów lub np. miodów pitnych.
Jeżeli interesuje Cię kurs Sommelier, zapraszamy do zapoznania się z galerią kursów sommelierskich, które przeprowadziliśmy.
Omawiane zagadnienia:
• sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win;
• słownictwo winiarskie;
• regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie;
• prawidłowy serwis win oraz ich przechowywanie;
• zasady doboru do potraw;
Program kursu:
• Zawód Sommelier – omówienie;
• Historia wina na świecie;
• Typologia win jakościowych;
• Fizjologia smaku;
• Technologia produkcji win białych , różowych, czerwonych, musujących;
• Najważniejsze odmiany winorośli w Polsce, Europie i na świecie;
• Klasyfikacja jakościowa, przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec;
• Główne regiony produkcji wina;
• Jak czytać etykietę, najczęściej zamieszczne informacje, oznaczenia jakościowe;
• Rodzaje korków, zamknięć, beczek, butelek;
• Przechowywanie win, podstawowe zasady, strategia dojrzewania, wady wina - przykłady;
• Temperatury podawania i dobór kieliszków do poszczególnych gatunków win;
• Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury "serwisowej";
• Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie;
• Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne. Najwyższy standard restauracyjny oraz spotykne odstępstwa. Często popełniane błędy i wpadki;
• Napowietrzanie i dekantacja. Cele i główne różnice;
• Kolejność podawania win podczas kolacji, spotkania firmowego;
• Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje;
• Reklamacje, najczęstsze powody i ich rozwiązy;wanie;
• Psychologia gości - przykłady, zachowania
• Sposoby jak być dobrym sommelierem;
• Wino i potrawy – zasady ogólne łączenia, doboru;
• Omówienie przykładowej karty win w restauracji, winiarni, hotelu;
• Degustacje analityczne (każdego dnia, z wykorzystaniem tabel degustacyjnych);
Czas trwania Kursu Sommelierskiego : dwa dni w godz. 9.00 - 17.00
Cena Kursu Sommelierskiego = 2.900 zł
Oferta Promocyjna !!!
Cena = 2400* zł
* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty na minimum 30 dni przed datą zajęć.
Najbliższe planowane terminy:
08.02 - 09.02.2025
Kontakt :
Jacek Kotula - 604 22 89 50
jkgalicyjska@gmail.com
info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl