Kurs na Szefa Kuchni
- Kurs Barmański
- Kurs Kucharski
- Kurs Sommelierski
- Kurs Manager Restauracji
- Kurs Kelnerski
- Kurs na Szefa Kuchni
- Warsztat degustacji win
- Kurs baristyczny
- Warsztaty baristyczne II-st latte-art
- Kurs Savoir-vivre
- Warsztaty parzenia herbat
- Kurs cukierniczy - torty
- Kurs cukierniczy - słodkie stoły
- Warsztaty kulinarne - kursy gotowania.
- Kurs Językowy
- Efektywna sprzedaż
- Warsztaty pieczenia chleba
- Warsztaty produkcji Pralin
- Kurs baristyczny III-st : Brewing - alternatywne metody parzenia kawy.
- Warsztaty wypieku pizzy
Opinie kursantówKurs na szefa kuchni
Kurs na szefa kuchni (kulinarny) przygotowuje do pracy na stanowisku szefa kuchni w restauracji. Uczestnicząc w kursie organizowanym przez Galicyjską Szkołę Smaku w Krakowie, zdobędziesz praktyczne oraz teoretyczne kwalifikacje niezbędne do pracy na stanowisku osoby, która zarządza oraz organizuje pracę osób w kuchni.
Biorąc udział w naszym kursie poznasz najnowsze trendy i kierunki w sztuce kulinarnej a także inne elementy niezbędne do organizacji pracy w kuchni. Kurs składa się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Podczas pierwszej z nich poznawana jest tematyka pracy na kuchni w dużych restauracjach, kontroli wydatków (inwenteryzacja), przestrzegania norm żywieniowych, systemu HACCP a także przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zajęcia odbywają się w profesjonalnie wyposażonej kuchni, która posiada odpowiednie oraz wysokiej jakości wyposażenie. Zajęcia prowadą wykwalifikowani Mistrzowie Kucharscy, wielolettni Szefowie kuchni z dużym doświadczeniem w branży. Kurs prowadzimy w naszej siedzibie w Krakowie, jednakże zapraszamy do zapoznania się również z naszą ofertą kursów wyjazdowych.
Wszystkie potrawy przygotowywane przez kursantów oparte są na współczesnych trendach kulinarnych. Kurs trwa 70 godzin dydaktycznych i oparty jest w głównej mierze na praktycznym zdobywaniu doświadczenia i poszerzaniu wiedzy.
Ilość osób w grupach na kursach stacjonarnych (w naszej siedzibie) wynosi: 4-8 osób, natomiast na kursach wyjazdowych: 6-12 osób.
Program szkolenia na szefa kuchni:
- Wstęp - omówienie programu i celu kursu.
- Podstawowe zagadnienia: HACCP, BHP , PPOŻ, GMP, GHP
- Omówienie zasad bezpieczeństwa pracy w kuchni;
- Zasady używania sprzętu oraz jego optymalne zastosowanie;
- Zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania. Omówienie wad i zalet
poszczególnych technik; - Zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw - przykłady;
- Zaopatrzenie produkcyjne - utrzymywanie optymalnych stanów magazynowych;
- Prawidłowa gospodarka towarowa. Jak minimalizować straty?;
- Sporządzanie receptur w oparciu o food cost. Tabele wyliczeń;
- Tworzenie ofert gastronomicznych przystosowanych dla danych lokali (zależnie od
standardów oraz ich charakteru); - Inwentaryzacje miesięczne - zasady i cele;
- Zarządzanie zasobami ludzkimi - omówienie;
- Administracja kuchnią - omówienie;
- Przygotowanie dokumentacji kuchni oraz księgi HACCP - omówienie;
Potrawy restauracyjne i hotelowe
- potrawy kuchni restauracyjnej wraz z nowoczesną ich prezentacją;
Rodzaje fizycznie przygotowywanych potraw przez kursantów:
- Przystawki i/lub sałatki: x 5
- Zupy: x 3
- Dania główne mięsne: x 4
- Dania rybne: x 2
- Dania wegetariańskie: x 2
- Desery i/lub ciasta: x 4
Menu konferencyjne / grupowe / okolicznościowe:
- zasady komponowania potraw pod status przyjęcia;
Rodzaje przygotowywanych potraw:
- Przekąski i potrawy finger food: x 5
- Sałatki: x 3
- Dania główne mięsne i rybne na półmiskach: x 4
- Dania główne serwowane: x 3
- Dania wegetariańskie: x 2
- Mini desery: x 3
Kuchnia innej narodowości
Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:
- włoskiej;
- francuskiej;
- japońskiej;
- meksykańskiej;
Wedle zainteresowań potencjalnych początkujących szefów kuchni:
- Przystawki / sałatki: x 3
- Zupy: x 3
- Dania mięsne: x 3
- Dania rybne: x 3
Czas trwania: siedem kolejnych dni w godz. 9.00 - 17.00
Cena: 8.600 zł
Oferta Promocyjna
Cena = 6.900* zł
* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej opłaty na minimum 30 dni przed datą zajęć.
NOWOŚĆ : ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZAPISANIA SIĘ NA DOWOLNĄ ILOŚĆ DNI SZKOLENIA /
KOSZT POJEDYNCZEGO DNIA = 1250 ZŁ / OSOBA
Najbliższe planowane terminy:
03.03 - 09.03.2025
Informacja: jacek.kotula@szkolasmaku.edu.pl, jacekszkolenia@interia.pl
Jacek Kotula: tel. 604 22 89 50